Παρουσίαση βιβλίου: «ΤΟ ΣΙΡΓΙΑΝΙ – Ο μεγάλος θεσμός των Καραγκούνηδων»

Τρεις περήφανες Καραγκούνες υποδέχτηκαν μέλη και φίλους του Συλλόγου μας, την Δευτέρα 20 Μαΐου, στο Πολιτιστικό Κέντρο της Τούμπας, όπου έγινε η παρουσίαση του βιβλίου με λαογραφικό περιεχόμενο και τίτλο :

«ΤΟ ΣΙΡΓΙΑΝΙ» – «Ο μεγάλος θεσμός των Καραγκούνηδων»

Βιβλίο το οποίο επιμελήθηκε ο καθηγητής κος Αντώνης Παπαμιχαήλ, ο οποίος θεώρησε επιτακτική ανάγκη να περισώσει τις παραδόσεις του τόπου του.

Ξεκινώντας από τη Φανερωμένη Τρικάλων συνέλεξε – για πολλά χρόνια – το υλικό, το κατέγραψε και δημιούργησε ένα βιβλίο 223 σελίδων, με αναφορές σε έθιμα της περιοχής και πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Συγκεκριμένα, ο συγγραφέας αναφέρεται στο Πασχαλιάτικο έθιμο, «Το Σιργιάνι», το οποίο γινόταν τις τρείς ημέρες του Πάσχα μετά τον ΄Εσπερινό της Αγάπης΄.

Εξέχουσα θέση στο ΄σιργιάνι΄ είχε ο χορός στον οποίο έπαιρναν μέρος μόνο οι γυναίκες και εκεί γινόταν τα περισσότερα συνοικέσια και προξενιά.

Στην αρχή της εκδήλωσής μας ο πρόεδρος του Συλλόγου κος Κώστας Οικονόμου καλωσόρισε τα μέλη και τους φίλους που μας τίμησαν με την παρουσία τους και που καθ΄όλη την διάρκεια της παρουσίασης έδειξαν αμείωτο ενδιαφέρον.

Στη συνέχεια η κα Πλάκωνα, υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων του Συλλόγου, παρουσίασε εν συντομία τα βιογραφικά των ομιλητριών μας, της κας Μαργαρίτας Χατζιάρα, της κας Χριστίνας Αγγελάκη, της κας Βασιλικής Διαμαντή, που με τις εισηγήσεις τους αναφέρθηκαν σε ξεχωριστά θέματα του βιβλίου.

Στο τέλος πήρε τον λόγο ο κος Παπαμιχαήλ, ο οποίος αναφέρθηκε στο πώς εμπνεύστηκε, ποιό ήταν το κίνητρο της συγγραφής, στις μεθόδους που χρησιμοποίησε (προφορικές συνεντεύξεις), αλλά και στις προσωπικές του εμπειρίες.

Επίσης μας παρουσίασε την Καραγκούνικη φορεσιά με όλα τα επιμέρους κομμάτια της και τα κοσμήματα της και αναφέρθηκε στον συμβολισμό του κάθε κομματιού.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης προβλήθηκαν πάρα πολλές εικόνες έγχρωμες και ασπρόμαυρες που περιλαμβάνονται στο βιβλίο καθώς και πασχαλιάτικα τραγούδια που τραγουδούσαν και χόρευαν οι Καραγκούνες κατά την τριήμερη γιορτή.

Το βιβλίο του κου Παπαμιχαήλ είναι αναμνήσεις και θύμησες για τους μεγάλους ενώ για τους νέους θα αποδειχτεί χρήσιμο καθώς θα έρθουν σε επαφή με τις ρίζες μας.

Ευχαριστούμε όσες κι όσους παραβρέθηκαν και τίμησαν τους συντελεστές αλλά και τον Σύλλογο μας με την παρουσία τους.

Μας τίμησαν επίσης ο Αντιστράτηγος ε.α. και επίτιμος διοικητής Γ΄ΣΣ, κος Ιωάννης Ζούκας , ο Αντιστράτηγος ε.α. της Ελληνικής Αστυνομίας και Περιφερειακός Σύμβουλος ΚΜ, κος Κων/νος Ανεστίδης, ο Πρόεδρος του Αναπτυξιακού Οργανισμού της Περιφέρειας ΚΜ, κος Θάνος Μπέγκας, ο συμπατριώτης μας Διδάκτορας Μετεωρολογίας ΑΠΘ πρώην μετεωρολόγος Κέντρου Μετεωρολογικών Εφαρμογών ΕΛΓΑ, κος Μιχάλης Σιούτας και ο επίσης συμπατριώτης μας κος Αντώνιος Σταμούλης, του Εκδοτικού Οίκου Κ. & Μ. Σταμούλη.

Ευχετήρια επιστολή για την επιτυχία της εκδήλωσης – η οποία και αναγνώστηκε – απέστειλε ο Υπουργός Ανάπτυξης κος Κων/νος Σκρέκας.

Ευχαριστούμε τους συντελεστές της παρουσίασης, πέρα από τον συγγραφέα και τις αγαπητές συγγραφείς που αναφέρθηκαν αποσπασματικά στο βιβλίο, ιδιαίτερα τις τρείς κυρίες που παρέμειναν καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης ενδεδυμένες με τις παραδοσιακές φορεσιές, – Βασιλική Διαμαντή, Έφη Ζάμπρα και Ρούλα Μανούδη – τον κο Χρήστο Αγγελάκη – που βοήθησε σε κάποια τεχνικά και επικοινωνιακά θέματα , τον βιντεολήπτη – Ταμία μας κο Ιωάννη Τσιαούση και τη Γ.Γραμματέα μας κα Ασπασία Νικολάου, που πήρε πάνω της όλη τη διαδικασία της διοργάνωσης της εκδήλωσης και της επικοινωνίας με το Δημοτικό Διαμέρισμα, με δεδομένη και την αναβολή της παρουσίασης…

Τέλος, ευχαριστούμε τις κυρίες της Δ’ Κοινότητας, κα Κατσούλη, κα Χήτου, κα Τολίκα, με τις οποίες συνεργαστήκαμε για την παραχώρηση της αίθουσας και τα διαδικαστικά, όπως και τον ηχολήπτη κο Αηδονόπουλο.

Ευχόμαστε να μπορούμε να πραγματοποιούμε ανάλογες, ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις.

Ευχόμαστε ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ !!!! ⛱

*** Σας περιμένουμε στο ετήσιο Αποχαιρετιστήριο Ουζάκι μας, στις 12 Ιουνίου. Περισσότερες λεπτομέρειες προσεχώς !!! ????

Παρόμοια Άρθρα